Ledarskapslabbet

Genom Ledarskapslabbet testar och experimenterar modiga barn- och ungdomsorganisationer sig fram till innovativa lösningar på komplexa samhällsutmaningar.

Om Ledarskapslabbet

Bakgrund

I en värld som ständigt förändras behövs unga ledare som kan tänka nytt kring ledarskap och hur vi organiserar oss demokratiskt. Ledarskapslabbet är en katalysator som, tillsammans med ungdomsrörelsen, utvecklar nya sätt att leda och hittar innovativa lösningar på de samhällsutmaningar vi står inför. Genom experiment och innovation utvecklar vi lösningar för att möta komplexa samhällsutmaningar.

Ledarskapslabbet tillämpar en innovativ metod som ska stärka ledarskapet i barn- och ungdomsorganisationer – bortom invanda och traditionella arbetsformer.

Ledarskapslabbet erbjuder verktyg, mod och stöd för unga ledare att utforska nya sätt att organisera sig, våga testa idéer, och lära av både framgångar och misslyckanden. Här ges ungdomsrörelsens ledare möjlighet att stärka sin förmåga och omsätta sina lärdomar i praktiken.

Vår ambition är att skapa en miljö där kreativitet, innovation och experimentlust får stort utrymme, där unga ledare ges möjlighet att bidra till hållbar samhällsutveckling och stärka sin roll i framtidens civilsamhälle.

Summering av omgång ett

Inspireras av tidigare deltagare

Lyssna på deltagarna från första omgången av Ledarskapslabbet när de delar med sig av sin inspirerande resa, hur de övervunnit utmaningar, lärdomar och varför just du ska ansöka till nästa omgång av Ledarskapslabbet.

Vision

Ett samhälle där unga ledare aktivt bidrar till en positiv samhällsutveckling

Mission

Ledarskapslabbet är en katalysator för ungas ledarskapsutveckling och demokratiska organisering.

Vi når vår mission genom att vi…​

  • omdefinierar ledarskap och innovation inom ungdomsrörelsen genom att testa och experimentera fram nya lösningar för hur unga i Sverige demokratiskt organiserar sig ideellt.​
  • rustar ungdomsrörelsen med verktyg, mod och möjligheter att ta plats i och stärka det svenska innovationssystemet för hållbar utveckling.​
  • bygger kapacitet hos unga ledare att genom ideell verksamhet aktivt bidra med innovativa lösningar på komplexa samhällsproblem.

Metod

Ledarskapslabbet tillämpar en innovativ metod som är baserad på Design Thinking vilket stärker ledarskapet och innovationsförmågan i ungdomsrörelsen – bortom invanda och traditionella arbetsformer.

Läs mer

Vi investerar rikligt i de antagna organisationerna och deras utsedda labbgrupper

Ledarskapslabbet ger organisationerna och de unga ledarna verktyg, stöd och utrymme att aktivt bidra till en positiv samhällsutveckling. De antagna organisationerna får:

Håll koll på viktiga datum

I Ledarskapslabbet finns några viktiga datum att hålla koll på. Dessa är:

event21 oktober 2024

Anmälan öppnar

event11 november 2024

Anmälan stänger

event29 november 2024

Antagningsbesked

event17-18 januari 2025

LabbEtt med fokus på att förstå programmet, ekosystem, och design thinking och påbörja gruppdynamiska process.

eventVecka 4-7 2025

Fyra veckors guidad designsprint (förstå, definiera, skapa idéer och prototyper, testa) med veckoavstämningar med coach.

event17 februari 2025

Digitalt labb

eventVecka 8-17 2025

Tio veckor djupgående design sprint med anpassat stöd och experimentpott. Öppna upp för omvärldsanalys och samverkanspartners.

event28 april 2025

Digitalt labb

event26-27 mars 2025

LabbTvå med fokus på omdefinierad samhällsutmaning och omvärldsperspektiv samt samverkan över organisationsgränserna.

eventVecka 18-24

Sex veckors iteration som skräddarsys efter varje organisation. Fokus på paketering och implementering.

event13-14 juni 2025

LabbTre med fokus på lärande, framtagna lösningar och implementering i organisationen.

Kriterier

  • Ideella föreningar med säte i Sverige som drivs av, med eller för unga människor och utan vinstintresse kan antas till programmet i enlighet med följande kriterier.
  • Föreningen ska vara verksam på nationell nivå, vilket innebär att föreningar med endast regional eller lokal verksamhet inte kan antas.
  • Föreningen ska vara demokratiskt uppbyggd, vilket bland annat innebär att medlemmarna ytterst ska ha makten att utse föreningens ledning och besluta om föreningens verksamhet och ekonomi. Därtill krävs att föreningen verkar inom ramarna för de internationella konventionerna om de mänskliga rättigheterna.

Innovativa lösningar som deltagande organisationer tagit fram

Här hittar ni konkreta exempel på vad organisationerna arbetat med under Ledarskapslabbet

Inspireras av Ledarskapslabbet

Ledarskapslabbet omgång ett genomfördes augusti 2023-juni 2024.
Här kan du dra lärdomar av deltagande organisationers läranderesa.

Varje organisation tog fram en ledarskapsutmaning och arbetade efter den.

Ledarskapslabbet - LabbEtt

Ledarskapslabbet - LabbTvå

Lärandekonferensen 2024